jul er hjerternes fest

Julen er hjerternes fest.

hjerternes fest

 

“Jul er hjerternes fest…”

Således lyder en gammel sætning der beskriver julen.

I hvert fald julen som den ser ud for nogle. Og i eventyrene.

Forventninger skabes af det vi tror kommer til at ske og vil således være noget vi ikke ved med sikkerhed, blandet med erfaring, håb, frygt og gamle historier.

Alligevel er der mange af os som baserer vores hverdag på forventninger. Når vi skal noget andet end vi plejer og når vores hverdag forandres i større eller mindre grad, går vores tanker i gang med at skabe forventninger. Disse kan være positive eller negative.

I december er meget anderledes

December er en tid hvor der er meget som er anderledes end det er resten af året. Og selve julen er en tid hvor langt de fleste af os har et helt andet program end ellers. Med alt der dejlige det indebære – og alt det svære det kan føre med sig.

Det er som regel ikke enten/eller, men et godt mix, med mindre vi virkelig har gjort en indsats for at få det vi virkelig ville, og taget konsekvenserne heraf.  Har du det, så behøver du ikke at læse videre.

Over tid opbygger vi en erfaring der fortæller hvad sandsynligheden er for at noget bestemt sker på et bestemt tidspunkt. Dette er ofte fakta baserede oplysninger, som for eksempel de daglige rutiner i hverdagen.

Over tid oplever vi også situationer der giver os forhåbninger og ønsker om bestemte ting. Disse er ikke fakta baseret, men stammer fra håb, drømme, ønsker og til dels også erfaringer. Dette kan være hvordan vores fødselsdag bliver, hvad vi laver i december, hvilken stemning der er i vores hjem mv.

Det er disse, sidst beskrevet, at vi kan justere på, så de får mest positiv effekt i vores liv. Lad os sige at du glæder dig rigtig meget til juleaften, og tænker nogle bestemte tanker om hvad der kommer til at gøre den helt perfekt. Alt det gode du selv kan gøre og har indflydelse på, skal du holde fast i.

De dele der involverer andre, og kræver en bestemt adfærd af dem, skal du være opmærksom på.

Hvis vi sætter forventninger for højt, risikerer vi at blive skuffede. Sætter vi dem for lavt, går noget af forventningens glæde af. Sommetider bruger vi endda tid på at bekymre os unødigt på forhånd.

Hjerternes fest

For høje forventninger

For høje forventninger kan være at det skal hyggeligt på en bestemt måde som andre mennesker skal sørge for. Det er helt ude af din kontrol. Du kan skabe hygge som du kan lide, men at forvente at de andre gør det du havde i tankerne, er nok at håbe på for meget. I så fald de gør det, vil det være dejligt, men det ikke sikkert chancen er stor. Så vil du bruge energi på at håbe på det?

For lave forventninger

For lave forventninger kan være at du regner med, måske forventer, at nogle andre kommer op at skændes. Det er heller ikke noget du kan styre. Måske har du oplevet det før og dermed har en erfaring med det. Men at bruge energi på at frygte det, når du ikke ved om det kommer til at ske, er spild af tid og godt humør.

For at få en jul (og andre tider) som du gerne vil have, så kig på det som du kan gøre og som gør dig glad.
Ta’ det med ind i samværet med de andre og lad dig glæde over det som går godt.  På den måde passer du på dig selv, hvis du mange gange har oplevet at have nogle håb, der slet ikke blev indfriet. Din glæde og ægthed vil helt sikkert smitte.

Et par gode råd omkring dine forventninger:

Du får her en par eksempler på hvad du kan have indflydelse på, så dine forventninger måske bliver indfriet

  • Sig højt hvad du gerne vil og ønsker, for at få en god december/juleaften/andet. (Ellers kan ingen jo hjælpe med at få det opfyldt)
  • Bidrag med det som er vigtigt for dig (medbring de småkager du elsker, vælg den bordherre du kan lide, ønsk den sang du vil høre osv)
  • Beslut dig for at se det gode i dem du er sammen med.
  • Involver en fortrolig i det som bekymre dig – det er godt at sige højt og få det talt igennem.
  • Hvis noget er fuldstændig umuligt for dig, så vælg det fra.

Rigtig glædelig jul.

Coach og familierådgiver

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *