relation er vigtigt

En god relation til et andet menneske er vigtig for at du kan trives optimalt

 

din relation er vigtig

Hvad er en relation?

En relation er en følelsesmæssig forbundenhed.

Det er også forholdet til en anden, og nærvær med et andet menneske. Vi mennesker er født til at være sociale. Et af vores grundlæggende behov er følelsen af at høre til, og derfor er gode relationer vigtige for os, for at opnå tvivsel.

Hvordan ved du om en relation er god for dig?

Når du ved at være sammen med den anden oplever glæde, energi, respekt og overskud, og når I begge har det på den måde. Det er altså gensidigheden der kendetegner om det er en god relation.

Det ved du også når du oplever at det hovedsageligt er uproblematisk at være sammen. Når du kan sige og udtrykke dig uden frygt for den andens mening. Når du ikke er bange for at blive nedgjort eller kritiseret.

 

Det er vigtigt at du er ærlig overfor dig selv og mærker efter. Hvis du bliver drænet, føler at det er dig der giver og giver, så er det ikke sundt for jeres relation.

Det er ikke godt for dig hvis du hele tiden er den der bærer bål til ildstedet – det skal være en fælles opgave. Det er heller ikke godt for relationen, hvis du underkaster dig og pleaser for at bevare den, og undgå at blive afvist.

Så er det bedre at styrke dit selvværd, og skabe relationer der er ligeværdige.

 

Hvem har ansvaret for at bevare den gode relation?

 

Hvis det handler om din relation til din partner, en kollega, et familiemedlem eller en ven/veninde, så har I begge lige meget ansvar.

Det vigtige i at bevare en god relation handler om at I har en god dialog, at I er ærlige, og tydelige, så der ikke skal gættes på hvad den anden mener. Vi især tydelige når vi taler i hele sætninger, og tager for givet at den anden selv kan regne ud hvad vi mener.

Hvis vi begynder at gætte, så danner vi historie, og de historier kommer meget nemt til at handle om noget inden i os selv.

 

P.S.

Jeg vil dog lige tilføje, at hvis det handler om relationen til dit barn, så har du ansvaret, og så er det nogle andre spilleregler der skal til.

 

Hvad så når der opstår gnidninger og uenigheder?

Gnidninger er ikke det samme som at det ikke er en god relation du har. Gnidninger og uenigheder siger bare noget om, at vi som mennesker er forskellige.

Hvis vi ikke engang imellem var uenige, eller havde forskellige synspunkter, så ville vi aldrig udvikle os. Det er igennem andres syn på tilværelsen, at vi kan se og opdage noget andet, end det vi selv går rundt og tror er den eneste sandhed.

Det vigtige i en relation er at det er ligeværdigt, og også respekten for jeres forskelligheder, at I ikke gør hinanden forkerte, eller prøver at lave om på hinanden.

Det vigtige er også når der opstår uenigheder, eller konflikter, hvordan I så håndterer uenigheden. Vi kommer længst med nysgerrighed,  fordi vi rigtig gerne vil finde ud af hvad det er den anden mener, og prøve at forstå.

Nå du er nysgerrig og rigtig gerne vil forstå, så er det vigtigt at du sætter din egen indre dialog på pause, når du har stillet et spørgsmål, for ellers er det svært at været nærværende og ægte lyttende.

Om I anerkender jeres holdninger og meninger, og konstruktivt prøver at løse problemet, eller om I dømmer hinanden som forkerte, angriber den anden har også stor betydning for jeres relation.

Det er sindssyg vigtigt at begge pater tager ansvar for egne følelser og reaktioner, og ikke giver andre skylden for egne følelser.

 

Har du udfordringer med en relation, og ønsker du hjælp til det, så er du velkommen til at booke en gratis afklarende samtale, og høre hvordan jeg kan hjælpe dig.

 

Coach og familierådgiver

Kærlig hilsen

Ninna

 

Kontakt

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *