Det starter hos dig selv når du vil forandre noget.

Det handler ikke kun om dig selv, men det starter hos os selv hver gang vi gerne vil ændre noget, forbedre noget, optimere noget osv. Det er de fleste af os efterhånden blevet klar over og vi har måske også gjort en masse for at afprøve, udforske, og ændre noget vi synes kunne være bedre.

Det er hos os selv vi skal tage udgangspunkt og derved opnå et nyt syn på noget eller nogen og tilgang til det, vi gerne vil gøre anderledes.

For at kunne vende blikket indad er det dog ret vigtigt at vi tør kigge på os selv. Altså kigge nok til at vi rent faktisk kan skabe forandringen.

Du skal kunne se meningen med det.

Det er ikke nok blot at konstatere at ”sådan er jeg, nu ændre jeg mig og opnår noget andet”. For at opnå en reel ny tilgang til noget, skal forandringer være mere vedvarende, den skal være ægte og den skal først og fremmest være drevet af, at vi kan se en mening med at gøre det. Ellers vil vi gentage vores mønstre igen næste gang og næste gang.

Når jeg som overskrift skriver at det ikke kun handler om dig, mener jeg her, at selvom vi skal tage udgangspunkt i os selv og ændre det vi ønsker, så er vores forandring ofte afhængig af tidligere erfaringer, der oftest involvere andre mennesker.

Hvis jeg for eksempel gerne vil være bedre til at stille mig op og holde en tale, vil den proces ofte være bygget på min tidligere erfaring med at tale foran en forsamling. Vel vidende at jeg kan opfylde mit ønske ved (hårdt) arbejde og dermed blive en bedre taler, vil min proces i dette tilfælde, blandt andet bære præg af, om jeg er blevet støttet i at det jeg har på hjertet, er godt nok.

 

Dit selvværd spiller en rolle.

Derudover spiller mit selvværd en stor rolle. Måske dukker der tanker op som ”Hvad synes de andre”, ”vil han gøre grin med mig” eller andre overbevisninger vi har skabt i vores hjerner der eksempelvis kan handle om at man skal være på en bestemt måde for at holde tale.

 

Det handler om dig

 

Selvværdet etables gennem vores opvækst og har derfor et stort afsæt i hvilke relationer vi har haft til andre mennesker. Er du blevet støttet i at du er god nok som du er, eller har du mange gange fået ødelagt troen på dig selv?

Kan det så bare konkluderes, at hvis det handler om den støtte man har fået, så må det være vores forældres fortjeneste, den måde vi er på? Og hvad hvis man ikke har haft sine biologiske forældre som nære relationer? Hvad hvis den ene forældre ikke har været til stede?

I dag ved vi fra førende eksperter, at vi ikke kan skelne mellem arv og miljø, og det gør det meget interessant at udforske netop dette spørgsmål: hvad og hvem der har størst indvirkning på den du er i dag, samt hvordan du kan forandre det du gerne vil.

Forstå dig selv bedre

Det er et super spændende og samtidig hårdt arbejde at kigge på sig selv med den vinkel. Det kan give en oplevelse af at forstå nogle mønstre, samt være en øjenåbner i vores forhold til andre mennesker.

Dette arbejde kan gøres på flere måder og med forskellige vinkler. En mulighed er at arbejde med en coach eller mentor.

 

Som coach hjælper dig på vej – ”den vej du gerne vil gå på”.

Det bliver min opgave at støtte dig igennem dine ønskede ændringer, men det er dig selv som skal træffe valgene.

Hvordan er dit syn på dig selv, hvad er dit forhold til andre mennesker, hvor skal du hen og hvordan? – det er mine spørgsmål til dig.

Coach og familierådgiver

Ønsker du min hjælp, så kontakt mig gerne. Du er også velkommen en gratis afklarende samtale i telefonen, så du kan høre hvordan jeg bedste kan hjælpe dig.